Onko palokunnan seinien sisäpuolella elämää?

Moni taitaa epäillä, että palomiehet lyövät vaan korttia paloasemalla silloin, kun eivät ole hälytystehtävissä. Tottakai korttia pelataan, mutta ainakin Rauman paloasemalla harvakseltaan. Kortinpeluuta harrastetaan yleensä iltayhdeksän jälkeen. Hittipeliksi on muutaman viime vuoden aikana muodostunut Lupaus-korttipeli. Siinähän luvataan ottaa tietty määrä tikkejä ja yritetään pitää lupauksista kiinni. Sellaista se on palo- ja pelastustoimintakin, luvataan kansalaisille turvallisuutta ja yritetään pitää lupauksesta kiinni.

letkunpesuJokaisessa työvuorossamme on aktiivisen palvelun työaika kaksitoista tuntia. Se on sanottu työsuojelun poikkeusluvassa. Meno Rauman paloasemalla ei vielä ainakaan ole yltynyt sellaiseksi, että muuta ei sitten ehditäkään tehdä kuin hoitaa hälytykset. Työajan päiväpalveluohjelmaan kuuluu joka päivä jokaisen omien työvälineiden ja henkilökohtaisten suojavarusteiden tarkastus ja niiden kuntoonlaitto, kuten Blogi-Mikko tuossa aiemmin kertoi. Työvuoron alkuun käydään myös läpi uudet ohjeistukset, päivän ns. epistola ja mm. mahdolliset liikennehäiriöt toiminta-alueella. On tärkeää tietää esimerkiksi missä päin kaupunkia on tietöitä. Tämän aamupalaverin jälkeen on työnjako. Siinä paloesimies ja asemapäivystäjä jakavat päivän aikana suunnitellut työtehtävät. Yleisimpiä hommia ovat yleensä kaikkien tavoittelemat letkunpesu ja ajoneuvokaluston pesu sekä huoltotyöt. Savu- ja vesisukelluksissa käytettäville paineilmalaitteille on joka työvuorossa omat huoltajat. Hälytyskaluston huoltotöitä riittää melkein joka päivälle.

kahvinkeittoKahvia palokunnassa tulee juotua vähän väliä, kestää vatsa sitten tai ei. Useimmiten kuitenkin aivan liikaa. Työvuoron aikana (keskimäärin 12 henkilöä vuorossa) paketti vaaleapaahtoista tahtoo mennä kokonaan.

Työvuoroharjoitukset vievät paljon aikaa päiväpalveluohjelmasta. Ensinnäkin harjoituksen suunnittelu on oma juttunsa, ja sen hoitaa vastuuhenkilö. Monesti käy myös niin, että kesken harjoituksen piippaa hälytys päälle, ja homma jää siihen. Koska meidän hälytysmäärät eivät riitä tuomaan rutiinia työsuorituksiin, on harjoiteltava kaikkien mahdollisten tapahtumien varalle. Ei kaikkeen tietenkään pysty varautumaan, mutta sitten sovelletaan. Vanhassa sanonnassahan todetaan, että ennen koiralta kusi loppuu kuin palomieheltä konstit.

Pingisturnaus jouluaattona

Päiväpalveluohjelmaan kuuluu liikuntatunti. Joka paloasemalla on omat harrastuspiirinsä, ja lajikirjo on monivivahteinen. Pääsääntö fyysisessä harjoittelussa on kuitenkin aerobisen kunnon kehittäminen. Sitä varten asemille on hankittu erilaisia välineitä, mm. kuntopyörä, soutulaite ja juoksumatto. Työvuoron aikana tehtävän harjoittelun ei voida olettaa  yksinomaan kehittävän kuntoa riittävästi, sen johdosta jokaisen pitää kuntoilla myös vapaapäivinään. Voimaharjoittelu on ollut aina palomiesten peruskuntoilua. Raumalla voimailu onkin saanut suurta innostusta, ja meidän palomiehet ovat pärjänneet erinomaisesti alamme Suomen mestaruuksia jaettaessa.

Ns. ulkoisen koulutuksen lisääntyminen muuttaa välillä päivärutiineja. Valistustehtäviä hoidetaan erityisesti koulu- ja varhaiskasvatusryhmille. Päiväkodit ja koululuokat ovat joka vuosi valistusohjelmassa. Paloasemalle tulee säännöllisesti yritysten ja julkisen sektorin työntekijäryhmiä saamaan alkusammutuskoulutusta. Luentojen lisäksi jokainen koulutettava joutuu tai pääsee kokeilemaan käsisammutinta ja sammutuspeitettä. Erityisen hohdokasta on esitellä rasvapalosimulaatio. Siinä kattilassa palavaan rasvaan kaadetaan desilitra vettä, joka aiheuttaa noin kuuden metrin lieskat. Tämä pimeän vuodenajan esitys saa useat koulutettavat uskomaan sammutuspeitteen tai vaikka kattilan kannen paremmaksi sammutusvaihtoehdoksi kuin veden.

Lopputyövuoro kuluu jokaisen oman harrastuneisuuden merkeissä. Television, lehtien ja kirjallisuuden parissa kulutetaan aikaa. Joskus niistä saattaa olla jopa ammatillista hyötyä. Hälytysvalmiudessaolo on useasti rentouttavaa, mutta voi joillekin olla myös henkisesti vaativampaa odottelua. Tylsistymistä ei useinkaan ehdi kokea, koska reipas hälytysääni piristää, olit sitten syömässä, saunassa tai letkutornin huipulla vetämässä letkuja kuivumaan. Elämää on siis palokunnan seinien sisäpuolellakin.

 

Auvo Koskialho

ylipalomies, Rauman paloasema