Lähtölaukauksen aika

Tämä blogi on Satakunnan pelastuslaitoksen blogisivuston lähtölaukaus. Herääkö kysymys, että miksi pelastuslaitos bloggaa? No siksi, että se on nykyaikaa, elämme informaatioyhteiskunnassa, jossa perinteiset tiedotuskanavat ovat jäykkiä ja hitaita, ja niistä puuttuu vuorovaikutus. Haluamme blogikirjoituksilla edistää turvallisuutta, tehdä pelastuslaitosta, sen toimintaa ja toimijoita tutuksi siten, että asioita voi kommentoida. Edelleen tarkoitus on esitellä pelastuslaitoksen viranhaltijoiden ja työntekijöiden työtä ja ajatuksia.

Taustakuvat-032-1024x682_2

Kuntien ylläpitämän Satakunnan pelastuslaitoksen ykköstavoitteena on toimia turvallisuuden puolesta. Useimmille ihmisille pelastuslaitoksesta tulevat ensimmäisenä mieleen hälytys- ja avunantotehtäviin kiiruhtavat paloautot eli meidän kielellä pelastustoiminta. Tämän rinnalla olemme maakunnan suurin, mutta emme ainoa, ensihoitopalveluiden tuottaja eli paloasemilta lähtevät ambulanssit ja ensivasteyksiköt kuuluvat kokonaisuuteen. Näiden lisäksi pyrimme ehkäisemään onnettomuuksia erilaisin tarkastuksin ja turvallisuuskoulutuksella sekä varautumaan erilaisiin häiriötilanteisiin ja poikkeusoloihin.

Blogikirjoituksen tarkoituksena on herättää keskustelua. Olen vankkumaton turvallisuuden kannattaja. Suomalaiset onnettomuus- ja tapaturmaluvut ovat länsimaisittain murheellista luettavaa, ja juurikaan ei lohduta, että itäeurooppalaisiin verrattuna elämme turvallisesti. Miksi näin on? Emmekö usko, että minulle tai läheisille, kotona, työpaikalla tai harrastuksissa, voi tapahtua onnettomuuksia ja tapaturmia? Jo vain tapahtuu, siitä lähes jokaisella on muistona arpia käsissä tai muualla kehossa, muistoja murtuneista luista ja muista vahingoista. Ja kuinka paljon vaivaa se vahinko aiheuttikaan, kun se ehkä olisi pienellä vaivannäöllä ollut ehkäistävissä? Eikö olisikin järkevää itse ehkäistä onnettomuuksia, siihen me viranomaiset voimme vaikuttaa vain vähän. Sitten kun paloauto tai ambulanssi kaartaa pihaan, me viranomaiset tulemme korjaamaan tapahtuneen jälkiä – kun isoin osa vahingoista on jo tapahtunut.

kirjoituskone

Pelastuslaitos on kansalaisten, yritysten ja yhteisöjen turvallisuutta varten. Blogimme tarjoaa yhden mahdollisuuden suoraan kanssakäymiseen, käytetään sitä molemmin puolin hyväksemme. Nimesin tämän kirjoituksen lähtölaukaukseksi vuorovaikutukselle ja toivon tämän toimivan samaan tapaan kuin hälytysilmoitus on paloasemalla lähtölaukaus toimintaan.

Pekka Tähtinen